June 22

Pa sinjalizues, Perëndimi është i humbur

0  comments

Në fillim të këtij muaji, CNN raportoi se një gjykatë britanike i ka mohuar themeluesit të Wikileaks, Julian Assange “lejen për të apeluar një urdhër për ekstradimin e tij në Shtetet e Bashkuara, ku ai përballet me akuza penale sipas Ligjit të Spiunazhit”. Megjithëse ekipi ligjor i Assange do të vazhdojë të eksplorojë opsionet e tij, litari rreth qafës së tij sa vjen e po shtrëngohet edhe më shumë. Koha nuk është në anën e tij. Autoritetet amerikane dhe britanike që po e ndjekin atë mund të përballojnë të presin që çdo lloj interes publik i mbetur në rastin e tij të pakësohet përballë luftërave, ndryshimeve klimatike, ankthit për inteligjencën artificiale dhe çështjeve të tjera globale.

Por nëse duam të menaxhojmë sfida të tilla, do të na duhen njerëz si Assange. Kush tjetër do t’i denoncojë të gjitha abuzimet dhe të vërtetat e papërshtatshme që ata në pushtet duan t’i mbajnë sekret – qofshin krime lufte apo gjetje të brendshme të kompanive të mediave sociale për atë që platformat e tyre po u bëjnë vajzave adoleshente?

Sulmi i fundit me dron në shkallë të vogël në Kremlin është një rast i tillë. Ndërsa qeveria ukrainase mohoi çdo përfshirje (duke ia atribuuar atë forcave të opozitës ruse), presidenti rus Vladimir Putin e denoncoi menjëherë këtë ngjarje si një “akt terrorist” dhe disa vëzhgues perëndimorë u ankuan se ukrainasit po çonin luftën luftën shumë larg. Por çfarë ndodhi në të vërtetë? Fakti që ne nuk e dimë do të thotë se ngjarjet po zhvillohen nën një mjegull të rrezikshme lufte.

Por na vijnë ndërmend edhe vargjet e fundit në operën The Threepenny Opera të Bertold Brechtit: “Dhe disa janë në errësirë / Dhe të tjerë në dritë / Por ju shihni vetëm ata në dritë / Ata në errësirë nuk i shihni.” Si mund ta shkruajmë më mirë epokën mediatike të ditëve të sotme? Ndërsa mediat kryesore janë plot me lajme për Ukrainën, vëren gazetarja Anjan Sundaram, “luftërat e mëdha” në Republikën e Afrikës Qendrore, Republikën Demokratike të Kongos dhe gjetkë nuk marrin pothuajse asnjë vëmendje.

Kjo asimetri nuk do të thotë që ne duhet të ofrojmë më pak se sa mbështetje të plotë për Ukrainën. Por kjo na detyron të mendojmë se si e kornizojmë këtë mbështetje. Ne duhet të hedhim poshtë idenë se Ukraina meriton ndihmë kryesisht sepse “gjëra të tilla nuk duhet të ndodhin në Evropë” ose sepse ne “po mbrojmë qytetërimin perëndimor”. Në fund të fundit, qytetërimi perëndimor jo vetëm që i shpërfill tmerret që ndodhin jashtë kufijve të tij, por shpesh është bashkëfajtor në to.

Në vend të kësaj, evropianët dhe perëndimorët e tjerë duhet të pranojnë se, me pushtimin e Ukrainës, ne kemi krijuar një ide të asaj që ka ndodhur gjetkë gjatë gjithë kohës. Lufta na detyron të marrim parasysh atë që nuk dimë, atë që nuk duam të dimë dhe atë që dimë, por që nuk duam të na interesojë. Ne kemi nevojë për njerëz si Assange që të na bëjnë të shohim “ata në errësirë”.

Natyrisht, dikush mund ta kritikojë Assange se po fokusohet ekskluzivisht te Perëndimin liberal dhe shpërfillja e padrejtësive edhe më të mëdha në Rusi dhe Kinë. Por këto padrejtësi tashmë janë shumë të dukshme në mediat tona. Ne lexojmë për to gjatë gjithë kohës. Nëse Assange është fajtor për zbatimin e një standardi të dyfishtë, të tillë janë edhe perëndimorët që dënojnë Iranin, ndërsa mbyllin sytë para Arabisë Saudite.

Siç pyet Mateu 7:3: “Përse shikon ashklën në syrin e vëllait tënd dhe nuk pikat traun në syrin tënd?” Assange na ka mësuar të pranojmë jo vetëm traun në syrin tonë, por edhe lidhjet e fshehura midis tij dhe ashklës në sytë e armiqve tanë. Qasja e tij na lejon të shohim përsëri shumë nga betejat e mëdha që konsumojnë median dhe politikën tonë.

Merrni parasysh konfliktin midis të djathtës së re populiste dhe të majtës së zgjuar. Në fund të majit, David School District në Utah hoqi Biblën nga shkollat e tij fillore dhe të mesme pasi një prind u ankua se “nuk ka vlera serioze për të miturit” sepse është pornografike sipas përkufizimit tonë të ri” sipas një ligji për ndalimin e librave të miratuar një vit më parë. vit. A është ky vetëm një rast i Mormonëve që bëjnë një luftë kulturore kundër të krishterëve? Përkundrazi, distrikti ka marrë që atëherë një kërkesë gjithashtu për të rishikuar Librin e Mormonit për shkelje të mundshme të ligjit.

Pra, kush qëndron pas këtyre kërkesave? A është e majta e zgjuar që kërkon hakmarrje për ndalimin e materialeve për çështjet e racës dhe LGBT+? A është e djathta e radikalizuar që zbaton kritere të rrepta të vlerave familjare në tekstet e saj të dashura? Si përfundim, nuk ka rëndësi, sepse edhe e djathta e re edhe e majta e zgjuar kanë përqafuar të njëjtën logjikë intolerance. Për të gjithë armiqësinë e tyre ideologjike, ata pasqyrojnë njëri-tjetrin. Ndërsa e majta e zgjuar dëshiron të çmontojë themelin e saj politik (traditën emancipuese evropiane), e djathta mund të ketë mbledhur më në fund guximin për të vënë në dyshim paturpësinë që përmbajnë tekstet e saj.

Në një ironi mizore, tradita demokratike perëndimore e autokritikës ka zbritur në absurditet, duke mbjellë farat e vetë shkatërrimit të saj. Çfarë çështjesh po lëngojnë në errësirë ndërsa ky proces mbulon gjithë dritën? Kërcënimi më i madh për demokracitë perëndimore nuk është Assange dhe transparenca që ai përfaqëson, por më tepër nihilizmi dhe vetëkënaqësia që kanë filluar të karakterizojnë politikën e tyre.

Marrë me autorizim nga Project Syndicate, 2016. Ripublikimi mund të bëhet vetëm me lejen e Project Syndicate. Without Whistleblowers, the West Is Lost


Tags

Julian Assange, Kremlin, Perendimi, Rusia, sinjalizues, Ukraina, Wikileaks


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Forma e kontaktit

Name*
Email*
Message
0 of 350